Spotkanie z Dyrekcją IRS

W dniu 17 marca 2021 r. odbyło się spotkanie członków Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” z Dyrekcją Zakładu IRS. W spotkaniu uczestniczył także Dyrektor HR ZF ASP. Podczas spotkania Dyrekcja przedstawiła obecną sytuację Zakładu, która wynika z redukcji zamówień w okresie przedświątecznym ze strony większości klientów.
Na obecną chwilę na przypadający okres przedświąteczny jest nadmiar 110 pracowników dziennie, dla których Pracodawca nie jest w stanie zapewnić pracy. Pracodawca ponownie zaproponował NSZZ „Solidarność” wydłużenie okresu rozliczeniowego do 6 miesięcy. Wydłużenie okresu rozliczeniowego, który obowiązywałby do 31 sierpnia br. oraz odpowiednie zmiany harmonogramu pozwoliłyby Dyrekcji na większą elastyczność w kwestiach zatrudnienia. Zdaniem Pracodawcy wymienione działania są podejmowane w trosce o utrzymanie, a nawet zwiększenie w przyszłości zatrudnienia w zakładzie.
Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” nie wyraża zgody na wydłużenie obowiązującego 2-miesięcznego okresu rozliczeniowego oraz absolutnie nie akceptuje przedstawionych projektów zmian harmonogramu, zakładających dla pracowników świadczenie pracy na zmianach po 6 dni w godzinach nocnych oraz 6 dni na II zmianach.
Byłby to zbyt uciążliwy system dla pracowników, zarówno pod względem fizycznym i psychicznym. Ponadto świadczenie pracy w dniu wolnym, jakim jest sobota pozbawia pracowników do należytego odpoczynku w gronie rodzinnym oraz pozbawia możliwości uzyskania większego wynagrodzenia dla pracowników, którzy chętnie pracowaliby w godzinach nadliczbowych. Takie działania nie przynoszą korzyści dla pracowników i nie mogą zostać zaakceptowane przez NSZZ „Solidarność”.
Zdaniem Dyrekcji IRS propozycja strony związkowej wyznaczenia dnia 2 kwietnia dniem wolnym w zamian za święto przypadające w dniu 1 maja br. w sobotę nie rozwiązuje istoty problemu. Zdaniem natomiast strony związkowej Pracodawca nie uwzględnia wniosków i propozycji pracowników, lecz podejmuje i wprowadza swoje decyzje dotyczące organizacji i planowania produkcji bez względu na to czy są, czy nie są, akceptowane przez stronę społeczną.
Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” nie ma wpływu na Pracodawcę w sprawach dotyczących decyzji związanych z nieprzedłużaniem umów o pracę, zatrudnianiem pracowników tymczasowych polskich i obcokrajowców. W związku z powyższym, strona związkowa niemająca żadnego wpływu na ustalanie z Pracodawcą kompromisowych rozwiązań, nie może podejmować takich decyzji, które nie są korzystne dla pracowników, a jednocześnie nie gwarantują im utrzymanie miejsc pracy. Jednocześnie zaapelowano do Dyrekcji IRS o zaprzestanie wprowadzania zmian do harmonogramu w czasie trwania okresu rozliczeniowego oraz uruchomienie w okresie przedświątecznym wykorzystywania urlopów zaległych oraz udzielanie urlopów bieżących na prośbę i wniosek złożony dobrowolnie przez pracownika.