Wprowadzenie aneksu do Regulaminu Wynagradzania

W dniu 10 maja 2023 r. Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” zwróciła się z wnioskiem do Dyrekcji IRS i SBS w ZF Automotive Systems Poland w Częstochowie o wprowadzenie aneksu nr 6 do Regulaminu Wynagradzania, dotyczącego zmiany regulacji płacowych w pkt. 1.15, który za pracę w systemie czterozmianowym zwiększa dodatek dla pracownika za pracę w każdą sobotę i każdą niedzielę, oznaczoną jako dzień roboczy w tym systemie.
Na spotkaniu w dniu 13 marca br. przedstawiciele Komisji Zakładowej uzgodnili z Pracodawcą zwiększenie takiego dodatku, który obowiązuje od dnia 1 stycznia 2022 r. w wysokości 120 złotych do 140 złotych brutto za każdą przepracowaną sobotę i niedzielę dla pracowników świadczących pracę w systemie czterozmianowym, którzy na pewien okres na liniach produkcyjnych są zobowiązani ją wykonywać. Informujemy, że w dniu 16 marca br. NSZZ „Solidarność” podpisała przesłaną przez Pracodawcę treść takiego aneksu. Z chwilą podpisania aneksu przez inne związki zawodowe Pracodawca miał poinformować pracowników o treści aneksu, tak aby mógł on wejść w życie już od 1 kwietnia 2023 r. Niestety, przedstawiciele MOZ Pracowników ZF Polska nie wyrazili zgody na podpisanie tej regulacji płacowej, dlatego decyzja o zwiększenie tego dodatku i wprowadzenie go do Regulaminu należy teraz tylko i wyłącznie od dobrej woli Pracodawcy. W związku z tym NSZZ „Solidarność” ponownie wystąpiła do Dyrekcji IRS i SBS z wnioskiem o zwiększenie tego dodatku, który niewątpliwie byłby korzystny dla pracowników świadczących pracę w systemie czterozmianowym.