Spotkanie z Dyrekcją IRS I SBS

W dniu 3 kwietnia 2023 r. odbyło się spotkanie Dyrekcji IRS i SBS w ZF Automotive Systems Poland w Częstochowie z przedstawicielami związków zawodowych i przedstawicielami Rady Pracowników. Podczas spotkania Dyrekcja poinformowała stronę społeczną o podjęciu definitywnej decyzji przez Zarząd ZF o wydzieleniu Dywizji R i stworzeniu nowego podmiotu o charakterze spółki, która swoją siedzibę będzie mieć w Aldorfie.
Proces ten będzie dotyczył około 45 tysięcy pracowników w lokalizacjach 44 krajów. Prawdopodobnie w połowie lata Pracownicy zatrudnieni w zakładach poduszek powietrznych i pasów bezpieczeństwa jako pierwsi będą już zatrudnieni w nowej spółce należącej do Dywizji R w Częstochowie. W wyniku przejścia do nowego podmiotu pracownicy działów produkcyjnych i pośrednio produkcyjnych zachowają swoje dotychczasowe umowy bez jakichkolwiek zmian oraz pozostaną w mocy dotychczas obowiązujące regulaminy i porozumienia Pracodawcy ze stroną związkową. Nic się nie zmieni na niekorzyść pracowników wszystko pozostanie na obecnych warunkach zatrudnienia i warunkach wynagradzania. Pracownicy obecnie świadczący pracę dla Dywizji R, a będącymi pracownikami centrów inżynieryjnych, usług wspólnych i zakupów, będą pracownikami nowej spółki należącej do Dywizji R. Zostanie także wydzielona część budynków i pomieszczeń, która będzie własnością nowej spółki należącej do Dywizji R.
Zdaniem Pracodawcy poprzez wyodrębnienie Dywizji R ze struktur ZF Group będzie większa możliwość podejmowania szybszych i konkretnych decyzji dotyczących dalszego rozwoju i funkcjonowania naszych zakładów. Dyrekcja wiąże duże nadzieje związane z powstaniem nowego podmiotu. Strona społeczna będzie na bieżąco informowana przez Pracodawcę o dalszych działaniach zmierzających do powstania nowego podmiotu zrzeszającego zakłady poduszek powietrznych i pasów bezpieczeństwa w Częstochowie. Następne spotkanie z Dyrekcją IRS przewidywane jest w połowie kwietnia br.