Spotkanie Komisji BHP

W dniu 26 października br. odbyło się spotkanie Komisji BHP. W spotkaniu uczestniczyli: Dyrekcja ZF TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie, pracownicy działu BHP, lekarz zakładowy placówki “Nasza Przychodnia”, pracownicy odpowiedzialni za prace związane z utrzymaniem Zakładu Poduszek Powietrznych i Zakładu Pasów Bezpieczeństwa oraz Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy. Spotkanie prowadził Dyrektor HR w ZF TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie.
Przedstawiono i omówiono następujące zagadnienia:
1) Pracownicy działu BHP
– przedstawili i omówili wyniki w zakresie bezpieczeństwa za okres styczeń-wrzesień 2017 r. w oparciu o zarejestrowane wskaźniki wypadkowe w zakładzie poduszek powietrznych i pasów bezpieczeństwa. W ZF TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie do dnia 30 września br. zanotowano na obu zakładach 22 wypadki. W zakładzie poduszek 11 wypadków i w zakładzie pasów również 11 wypadków.
Obecny czas oczekiwania na zabiegi rehabilitacyjne wynosi 4-5 miesięcy.
2) Lekarz medycyny pracy z “Naszej Przychodni”
– przedstawił ocenę stanu zdrowia pracowników ZF TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie w oparciu o przeprowadzone badania i opiekę profilaktyczną za III kwartały 2017 r.,
– wykonano 1 027 badań okresowych, 590 badań wstępnych, 85 badań związanych z zakończeniem zatrudnienia,
– w 15 przypadkach orzeczono niezdolność do pracy, w 8 przypadkach ograniczono okres wykonywania pracy na okres 3 miesięcy,
– w 5 przypadkach osoby posiadające choroby przewlekłe, związane ze schorzeniami stóp, otrzymywały ograniczenia dotyczące noszenia obuwia ochronnego ze wskazaniem noszenia lekkiego obuwia – takie ograniczenia będą wydawane na okres maksymalnie 6-9 miesięcy,
– stwierdzono jeden przypadek choroby zawodowej,
– u 417 osób przeprowadzono rehabilitację, wykonano 12 936 zabiegów. Obecnie rehabilitacja składa się z 5 zabiegów manualnych oraz 25 zabiegów fizykalnych. Wszystkie zabiegi wykonywane są w ciągu 10 dni. W przypadku wykonywania rehabilitacji “Nasza Przychodnia” nie posiada kontraktu z NFZ, by wykonywać je w ramach zwolnienia lekarskiego. W przypadku, gdy jest to konieczne i stwierdzi to rehabilitant, należy udać się po zwolnienie lekarskie na czas trwania rehabilitacji do swojego lekarza rodzinnego.
3) Uwagi społecznego inspektora pracy:
– kradzieże w szatniach (problem znany jest Dyrekcji, prowadzone są działania zmierzające do pozytywnego rozwiązania),
– ogłoszenie Dyrekcji w sprawie prowadzenia analizy absencji chorobowej, (negatywne stanowisko – Komisji Zakładowej, Dyrekcja przeanalizuje przedstawione uwagi),
– parking z tyłu zakładu pasów bezpieczeństwa, zmiana bramy wjazdowej i wyjazdowej (będzie nowy projekt i wykonanie – wiosna 2018 r.),
– uwagi i spostrzeżenia dotyczące przeprowadzonych badań (prześwietlenia płuc, HCV) – zbyt mała ilość pracowników produkcji skorzystała z tych badań. Dyrekcja zobowiązuje się w miarę posiadanych środków i możliwości do zorganizowania następnych akcji mających powtórzyć przeprowadzenie badań, również dla pracowników poduszek powietrznych zatrudnionych na hali GST – umożliwić uczestniczenie w badaniach większej liczby pracowników produkcji,
– sprawa odpisywania minut od czasu pracy dla pracowników pasów bezpieczeństwa, którzy spóźnili się do pracy na II zmianę spowodowaną opóźnieniem się przyjazdu przewozów pracowniczych (sprawa została pozytywnie rozpatrzona i wyjaśniona – według zapewnień pracowników z działu BHP, takie sytuacje już się nie powtórzą, dotyczy to pracowników na obu zakładach),
– sprawa innego zakupu obuwia ochronnego dla pracowników produkcji szyjących oraz osób mających problemy ze schorzeniami stóp. Sprawa będzie analizowana i rozpatrywana wspólnie z działem BHP, Dyrekcji i SIP.
4) Zostały przedstawione i omówione prace związane z utrzymaniem oraz prowadzonymi inwestycjami w Zakładzie Poduszek Powietrznych.
5) Zostały przedstawione i omówione prace związane z utrzymaniem oraz prowadzonymi inwestycjami w Zakładzie Pasów Bezpieczeństwa.
6) Dział BHP
Przedstawiono i omówiono planowane i prowadzone działania w zakresie: bezpieczeństwa, środowiska oraz realizacji wymogów korporacyjnych.