Spór zbiorowy dotyczący waloryzacji podwyżek i wzrostu wynagrodzeń

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” informuje wszystkich pracowników zatrudnionych w zakładzie IRS i SBS ZF Automotive Systems Poland w Częstochowie, że w dniu 14 października 2022 r. związki zawodowe działające w ZF ASP Poland w Częstochowie przesłały Pracodawcy informację o niewyrażeniu zgody na podpisanie porozumienia podwyżkowego w wersji przedstawionej przez Dyrekcję IRS i SBS podczas spotkania negocjacyjnego w dniu 13 października.
Działając jednocześnie w dobrej wierze i dążąc do jak najszybszego porozumienia i zakończenia sporów zbiorowych, które zapewniłoby osiągnięcie spokoju społecznego na naszych zakładach oraz jednocześnie spełniłyby oczekiwania Pracowników dotyczące wzrostu wynagrodzeń, strona społeczna przesłała w dniu 14 października opracowaną wersję projektu porozumienia do akceptacji przez Pracodawcę. Do pracodawcy został przesłany wniosek – w przypadku braku akceptacji i niepodpisania przesłanego projektu porozumienia – o niezwłoczne zaplanowanie i zorganizowanie w toczącym się sporze zbiorowym spotkania na etapie mediacji z udziałem wskazanego przez Ministra mediatora Dariusza Salamona.