Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” informuje wszystkich pracowników zatrudnionych w zakładzie IRS w ZF ASP w Częstochowie, że w dniu 12 kwietnia 2023 r. odbyło się spotkanie Dyrekcji HR IRS z przedstawicielami związków zawodowych.
W spotkaniu uczestniczył także Prezes firmy Conperio. Dyrekcja HR poinformowała stronę związkową, że z dniem 12 kwietnia 2023 r. została wznowiona współpraca z firmą Conperio w zakresie kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich przez pracowników zatrudnionych w zakładzie poduszek powietrznych. Zgodnie z przepisami prawa pracy Pracodawca może samodzielnie kontrolować prawidłowość wykorzystywania przez Pracowników zwolnień od pracy. Obowiązkiem Pracownika jest niezwłoczne powiadomienie Pracodawcy o przyczynie swojej nieobecności, nie później jednak niż w drugim dniu nieobecności w pracy. Nie zwalnia Pracownika z tego obowiązku zwolnienie przesłane do Pracodawcy drogą elektroniczną.
Ponadto przepisy ustawy zasiłkowej nakładają na Pracownika obowiązek podania osobie wystawiającej zaświadczenie lekarskie adresu pobytu na cały okres czasowej niezdolności do pracy, jeżeli różni się on od zapisanego w systemie lub dokumentacji medycznej. Kontroli może podlegać nieobecność Pracownika z powodu choroby własnej lub opieki nad chorym dzieckiem lub innym chorym członkiem rodziny. Według zapewnień Prezesa firmy Conperio nie będą dokonywane kontrole zwolnień lekarskich kobiet w ciąży i pracowników ciężko chorych i hospitalizowanych.
Pracownik, który w czasie zwolnienia lekarskiego wykonuje pracę zarobkową lub wykorzystuje to zwolnienie niezgodne z jego celem, traci prawo do wynagrodzenia za cały okres, na który został wypisany druk zwolnienia.
Zdaniem NSZZ „Solidarność” przeprowadzenie kontroli w takiej formie jest nie do przyjęcia ze względu na fakt, że Pracownik będący na zwolnieniu lekarskim ma prawo do odpoczynku, a nie dodatkowo stresować się i czekać niecierpliwie na kontrolę ze strony Pracodawcy. Ponadto nieobecność Pracownika podczas kontroli nakłada na niego obowiązek wyjaśnienia, gdzie w tym czasie przebywał.
Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” zwrócili także uwagę, że Pracownik ma przywilej korzystania ze zwolnienia lekarskiego, a jednocześnie Pracodawca nie podjął działań mających na celu wyeliminowanie powstawania schorzeń związanych ze świadczeniem pracy. Jednym z tych elementów jest brak odpowiedniego rotowania pracowników na liniach produkcyjnych, co powoduje, że pracownicy już mający problemy zdrowotne lub mający orzeczenia o niepełnosprawności, świadczą pracę na takich stanowiskach, na których nie powinni pracować. Fakt ten tylko pogłębia ich problemy zdrowotne i powoduje coraz to większą absencję chorobową wśród tych pracowników.
Ze strony NSZZ „Solidarność” nie ma i nie będzie zgody na takie dokonywanie kontroli zwolnień lekarskich zaproponowanych za pośrednictwem firmy Conperio przez Pracodawcę i jednocześnie NSZZ „Solidarność” będzie się starannie przyglądać czynnościom podejmowanym podczas tych kontroli, a na informacje dotyczące nieprawidłowości przy dokonywaniu kontroli będzie stanowczo reagować informując Pracodawcę i prezesa firmy Conperio. Będziemy na bieżąco dążyć także do uzyskania informacji od Pracodawcy, czy koszt nawiązania współpracy z firmą Conperio przyniósł oczekiwany efekt biznesowy dla zakładu IRS.