Wysokość premii produkcyjnej

W dniu 27 czerwca 2019 r. przedstawiciele Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” uczestniczyli w zaplanowanym spotkaniu z Dyrekcją TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie. Spotkanie dotyczyło omówienia kryteriów i celów, obowiązujących przy naliczaniu wysokości miesięcznej premii produkcyjnej.
Strona związkowa zwróciła się do pracodawcy o zlikwidowanie kryterium wypadkowości oraz ustalenie celów w taki sposób, by pracownik produkcji wynagradzany był optymalnie za swój wkład w wykonywanie swoich obowiązków, a minimalna wysokość premii nie była niższa niż na zaplanowanym poziomie 10%. Dyrekcja zakładu poduszek powietrznych przedstawiła stronie związkowej, że w 2019 r. średnia miesięczna wysokość premii produkcyjnej wynosi 9,12% i jest efektem słabszych wyników ekonomicznych zakładu.
Jeśli chodzi o kryterium wypadkowości to pracodawca zobowiązany jest do dbałości o BHP i jest to uzgodnione z Zarządem ZF. Przedstawiciele Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” przedłożyli pracodawcy stanowisko, że w przypadku zaniechania odpowiednich działań ze strony pracodawcy Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” przy następnych negocjacjach podwyżkowych będzie oczekiwać od Zarządu ZF większego wzrostu wynagrodzeń na 2020 rok dla pracowników zatrudnionych w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie w celu wyrównania utraconych comiesięcznych wynagrodzeń z powodu obniżania wysokości premii produkcyjnej. Ponadto Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” poinformuje Zarząd ZF Group o dotychczasowym naliczaniu przez Dyrekcję zakładu poduszek powietrznych wysokości miesięcznych premii produkcyjnych na 2019 r. bez wcześniejszego uzgodnienia tych kryteriów i celów z NSZZ “Solidarność”.
Podczas spotkania obie strony omówiły wstępnie przesłany pracodawcy przez Komisję Zakładową NSZZ “Solidarność” projekt aneksu do Regulaminu Pracy, dotyczący wprowadzenia zapisu regulującego świadczenie pracy przez pracowników zatrudnionych w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie w temperaturze powietrza przekraczającej 28 stopni Celsjusza. Następne spotkanie zaplanowano na dzień 4 lipca br.