Pakiet opieki medycznej oraz czasowy system czterozmianowy w TRW IRS

W dniu 19 lutego br. Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” uczestniczyło w spotkaniach z Dyrekcją TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie.
Podczas spotkań omówiono realizację planu wprowadzenia dla pracowników pakietu dodatkowej opieki medycznej typu standard w PZU Życie, opłacanego przez pracodawcę oraz planowane przez Dyrekcję TRW IRS uruchomienie pracy w systemie czterozmianowym dla pracowników zatrudnionych na dwóch liniach produkcyjnych w BU-3 na okres 2 miesięcy.
Prezydium przedstawiło Dyrekcji swoje stanowisko do planowanej zmiany systemu pracy, które zostanie przeanalizowane do końca lutego. Wprowadzenie zmiany systemu pracy dla pracowników zatrudnionych na w/w liniach produkcyjnych, po pozytywnym rozpatrzeniu propozycji związku zawodowego nastąpi z dniem 16 marca 2015 roku.
Wprowadzenie pakietu dodatkowej opieki medycznej nastąpi po przeprowadzonej przez PZU Życie akcji informacyjnej wśród pracowników. Pracownicy dokładnie zapoznają się, z jakich usług medycznych będą mogli skorzystać i na jakich warunkach. Dokładna data uruchomienia usługi dodatkowego pakietu medycznego będzie uzależniona od dalszych konsultacji ze stroną społeczną – Związku Zawodowego i Rady Pracowników oraz wypracowania porozumienia, na jakich zasadach będzie mógł pracownik z niego skorzystać.