ZWOLNIENIA GRUPOWE: Co trzeba wiedzieć

W dniu 4 czerwca 2020 r. Dyrekcja ZF ASP w Częstochowie wręczyła Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” zawiadomienie o rozpoczęciu procesu dokonywania wypowiedzeń umów o pracę w trybie zwolnień grupowych, które planowane są na III kwartał 2020 roku i dotyczyć będą 317 osób w obu zakładach (203 pracowników produkcji, 100 pracowników grupa indirect oraz 14 pracowników grupa salary).
Zdaniem Pracodawcy przyczyną zwolnień grupowych jest konieczność przeprowadzenia restrukturyzacji zatrudnienia w zakładzie pracy (zmniejszenie poziomu zatrudnienia wraz ze zmianą struktury), spowodowana trudną sytuacją ekonomiczną, spadkiem sprzedaży (obecnym i przewidywanym), związanymi z sytuacją w branży motoryzacyjnej. Każdy z pracowników otrzymał list od Pracodawcy z wyjaśnieniem podjęcia takich działań.
NSZZ “Solidarność” podejmie odpowiednie działania wobec Pracodawcy przysługujące prawem stronie społecznej i jednocześnie wyraża stanowczy sprzeciw wobec wykorzystywania obecnej sytuacji gospodarczej związanej z pandemią COVID-19, trwającą raptem 3 miesiące, do działań Dyrekcji ZF ASP w Częstochowie i Zarządu ZF zmierzających do zmniejszenia zatrudnienia w naszych zakładach. Zadaniem wszystkich central związkowych oraz ERZ jest niezwłoczne podjęcie rozmów z Zarządem ZF w celu chronienia miejsc pracy dla pracowników etatowych ZF.
Co trzeba wiedzieć o zwolnieniach grupowych
Zwolnienia grupowe regulują zapisy Ustawy z dnia 13 marca 2003 r. (Dz.U. z 2015 r., poz. 192)
Pracodawca jest obowiązany skonsultować z zakładowymi organizacjami związkowymi działającymi u tego pracodawcy zamiar przeprowadzenia grupowego zwolnienia
Porozumienie dotyczące zwolnień grupowych powinno zostać zawarte między pracodawcą a związkiem zawodowym w terminie nie dłuższym niż 20 dni od dnia złożenia przez pracodawcę zawiadomienia do związku
W porozumieniu określa się m.in.: liczbę zwalnianych pracowników, kryteria doboru pracowników do zwolnienia, kolejność zwolnień oraz terminy dokonywania wypowiedzeń
W razie zawarcia porozumienia przy wypowiadaniu pracownikom stosunków pracy, a także warunków pracy i płacy nie stosuje się art. 38 KP
W przypadku niezawarcia porozumienia pracodawca przy wypowiadaniu pracownikom stosunków pracy, a także warunków pracy i płacy jest zobligowany stosować indywidualną procedurę konsultacyjną zgodnie z trybem określonym w art. 38 KP
Pracodawca – po zawarciu porozumienia, a w razie niezawarcia porozumienia po wydaniu regulaminu – zawiadamia na piśmie właściwy powiatowy urząd pracy o przyjętych ustaleniach dotyczących grupowego zwolnienia
Organizacje związkowe maja prawo przedstawić w urzędzie pracy swoją opinię w sprawie grupowego zwolnienia
W razie ponownego zatrudniania pracowników w tej samej grupie zawodowej pracodawca powinien zatrudnić w pierwszej kolejności pracownika, z którym rozwiązał stosunek pracy w ramach grupowego zwolnienia, jeżeli zwolniony pracownik w ciągu roku zgłosi taki zamiar (pracodawca powinien ponownie zatrudnić pracownika w okresie 15 miesięcy od dnia rozwiązania z nim stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia)
Będziemy na bieżąco informować o rozwoju sytuacji dotyczącej zwolnień grupowych.