Wysokość składek członkowskich

Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” w TRW Polska w Częstochowie na posiedzeniu w dniu 22 kwietnia 2014 roku podjęła Uchwałę nr 49/2014, gdzie wdrożyła nowe zapisy Uchwały Komisji Krajowej nr 30/2013 dotyczące sposobu naliczania i odprowadzania składek członkowskich. W związku z błędną interpretacją zapisów Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” w TRW Polska w Częstochowie utrzymała wysokość składek na poziomie 1% uprzednio zapisanych w starych deklaracjach członkowskich, co przełożyło się jednocześnie na wzrost potrącanych składek dla członków NSZZ “Solidarność” zatrudnionych w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie. Biorąc powyższe pod uwagę, Komisja Zakładowa NSZZ ” Solidarność” w TRW Polska w Częstochowie na posiedzeniu w dniu 17 czerwca 2014 roku postanowiła z dniem 1 czerwca 2014 roku ustalić i wprowadzić dla wszystkich członków związku zawodowego NSZZ “Solidarność” zatrudnionych w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie najniższą wysokość składki na poziomie 0,82%, dostosowując do zapisów przedstawionych w Uchwale Komisji Krajowej, a zawartych w nowych deklaracjach. Jednocześnie z dniem 1 czerwca 2014 roku traci moc Uchwała KZ nr 49/2014 z dnia 22 kwietnia 2014 r. dotycząca wysokości składek na poziomie 1%. Inne zapisy dotyczące potrącania składek pozostają bez zmian. Uchwała nr 65/2014 r. z dnia 17 czerwca 2014 roku jest wiążąca z dniem 1 czerwca 2014 roku dla wszystkich członków zrzeszonych w Organizacji Zakładowej TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie i nie wymaga ponownej zgody członka związku zawodowego na potrącanie składki w wysokości 0,82%, ponieważ jest to zapis bardziej korzystny dla członka Związku.