Uzgadnianie nowych zapisów do Regulaminu Wynagradzania i Regulaminu Pracy

W dniu 4 lipca 2019 r. odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” z Dyrekcją HR TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie dotyczące wypracowania i uzgodnienia nowych zapisów do Regulaminu Wynagradzania oraz Regulaminu Pracy.
Podczas spotkania strona związkowa oraz Dyrekcja HR omówiły przedstawione przez NSZZ “Solidarność” projekty zapisów dotyczących przeprowadzenia oceny i podwyżki dla pracownika powracającego po długotrwałym leczeniu oraz po powrocie z urlopu wychowawczego.
Omówiono również zapisy do Regulaminu Pracy dotyczące pracy w wysokich temperaturach oraz sporządzania planów urlopowych. Uzgodniono, że najmniejszą stawką zasadniczą w Regulaminie Wynagradzania będzie obowiązująca stawka płacy minimalnej. Pracodawca ze zrozumieniem przyjął propozycję strony związkowej dotyczącą podniesienia do 12 dni absencji chorobowej w danym roku kalendarzowym, która nie będzie brana pod uwagę do pomniejszenia wysokości podwyżki. W przypadku wprowadzenia takiego zapisu pracownik, który będzie na zwolnieniu lekarskim związanym z jego rehabilitacją, nie będzie miał z tego tytułu pomniejszonej wysokości przyznanej podwyżki.
Wprowadzenie zapisu dotyczącego wypłaty nagrody rocznej uzależnionej od wysokości indywidualnego wynagrodzenia brutto pracownika za dany rok kalendarzowy będzie jeszcze raz analizowane. Zostaną przeprowadzone dodatkowe wyliczenia z uwagi na obowiązujące przepisy dla pracowników pobierających świadczenia chorobowe. W takim przypadku prawdopodobnie utraciliby na wyliczeniu nagrody rocznej w mniejszych wysokościach. Obecnie, przy obowiązującym naliczeniu z tytułu posiadanej stawki zasadniczej brutto, pracownik za okres, w którym pobiera świadczenie chorobowe, całkowicie jej nie traci (traci tylko w części). Następne spotkania dotyczące prac nad zapisami do Regulaminu Wynagradzania i Pracy odbędą się po sezonie urlopowym.