Spotkanie z Dyrekcją SBS

W dniu 2 marca 2020 r. odbyło się spotkanie członków Prezydium KZ NSZZ “Solidarność” z Dyrekcją zakładu SBS. W spotkaniu uczestniczył także Dyrektor HR w ZF ASP w Częstochowie. Spotkanie dotyczyło omówieniu spraw bieżących, planów produkcyjnych i wyzwań, jakie stoją przed zakładem pasów bezpieczeństwa w najbliższej przyszłości.
Dyrekcja zakładu SBS przedstawiła stronie związkowej propozycję zmiany organizacji czasu pracy z systemu trzyzmianowego na system czterozmianowy w okresie od 1 kwietnia do końca lipca br. na niektórych liniach produkcyjnych. Od 1 kwietnia w systemie czterozmianowym będzie pracować około 70 osób, a od 1 maja następna grupa około 70 osób. W sumie w tym okresie w systemie czterozmianowym będzie zatrudnionych około 140 osób.
Obie strony uzgodniły, że ci pracownicy będą otrzymywać dodatkowe wynagrodzenie w wysokości po 100 zł brutto za każdą przepracowaną sobotę i niedzielę w systemie czterozmianowym. Na obecną chwilę Dyrekcja SBS nie przewiduje, żeby praca w systemie czterozmianowym w tym okresie była wykonywana w święta. Jeśli musiałaby zaistnieć nagła sytuacja wykonywania pracy w przypadające w zaplanowanym okresie święta, Dyrekcja SBS zobowiązuje się wcześniej uzgodnić ze stroną związkową dodatkowe wynagrodzenie za taką pracę. Jednocześnie Dyrekcja SBS na bieżąco będzie dążyć do ewentualnego skrócenia okresu pracy w systemie czterozmianowym, by pracownicy mogli bez jakikolwiek przeszkód skorzystać z wcześniej zaplanowanych urlopów wypoczynkowych w okresie wakacyjnym.
W zakładzie SBS obecnie trwa rekrutacja pracowników polskich z APT, która nie jest na zadowalającym poziomie. W związku z tymi problemami Dyrekcja zobowiązana jest zatrudniać na zakładzie cudzoziemców, którzy pracują w systemie dwuzmianowym po 12 godzin na dobę. Od początku roku zostało zatrudnionych 181 osób z APT. Zdaniem Dyrekcji obcokrajowcy są na równi traktowani z pracownikami polskimi. Otrzymują wynagrodzenie w wysokości obowiązującego minimalnego wynagrodzenia brutto oraz korzystają z obiadów i przewozów na takich samych zasadach jak pracownicy polscy. Strona związkowa oczekuje od Dyrekcji SBS utrzymywania miejsc pracy dla polskich pracowników, którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje, umiejętności i ocenę. Jednocześnie Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” akceptuje zatrudnianie obcokrajowców, ale tylko pod warunkiem, że na dane stanowisko nie można znaleźć pracownika z Polski i obcokrajowcy będą wykonywać swoje obowiązki pracownicze z takim samym zaangażowaniem i wydajnością na równi z pracownikami polskimi.
Tutaj publikujemy protokół ze spotkania: link.