Spotkanie z Dyrekcją IRS i SBS

W dniu 4 marca 2022 r. o godz. 11.00 odbyło się planowane spotkanie Dyrekcji IRS i SBS z członkami Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” oraz przedstawicielem MOZ Pracowników ZF Polska, na którym Pracodawca przedstawił stronie społecznej odpowiedź na zaproponowany przez NSZZ “Solidarność” wniosek dotyczący wprowadzenia w okresie marzec-kwiecień 2022 r. jednomiesięcznego okresu rozliczeniowego.
Zdaniem Pracodawcy w obecnie trwającym kryzysie dotyczącym spadku produkcji związanej z wojną na terenie Ukrainy nie jest możliwe przychylić się do prośby NSZZ “Solidarność” i wprowadzić jednomiesięczny okres rozliczeniowy. W związku z trwającym konfliktem zbrojnym na Ukrainie został zakłócony łańcuch dostaw, brakuje m.in. części produkowanych w zakładach na Ukrainie. Wybuch wojny zakłócił dostawy części do fabryk produkujących samochody, chodzi między innymi o wiązki elektryczne produkowane na Ukrainie. Dlatego niektóre zakłady w Europie wstrzymują produkcję.
Od 10 marca br. zakłady Volkswagen Poznań, które są jednym z naszych większych klientów będą na przymusowej przerwie i czasowo wstrzymują produkcję. Firma nie informuje, kiedy fabryka wróci do działania. Wielkopolskie zakłady Volkswagena wytwarzają dostawcze modele Caddy, Transporter oraz Crafter, firma zatrudnia ponad 11 tys. osób. Wstrzymana zostaje także produkcja w Zwickau, gdzie powstają elektryczne ID.3 i ID.4, oraz w fabryce Škody – Enyaq IV. Przymusowe przerwy w produkcji aut planują również inne zakłady w Europie należące do innych koncernów, wyjątkiem jest Daimler, który otrzymuje dostawy wiązek z zakładów usytuowanych w Maroku i Tunezji.
Obecnie w Zakładzie IRS spadki produkcji wynoszą około 14%, ale w niedługim okresie mogą sięgnąć na niektórych liniach produkcyjnych do 40%. Dyrekcja IRS już wprowadziła działania mające pomóc wyjść z problemu nadmiaru pracowników. Zostaną rozwiązane umowy z pracownikami APT i outsourcingu oraz zostanie skierowany apel do pracowników o wykorzystywanie bieżących urlopów wypoczynkowych w piątki. NSZZ “Solidarność” zwróciła się do Dyrekcji IRS o skierowanie odpowiedniego przekazu do pracowników, którzy sami, dobrowolnie, będą mogli decydować o odpowiedzi na apel Pracodawcy i w takim przypadku będą wykorzystywać urlop wypoczynkowy w uzgodnieniu ze swoimi przełożonymi bez jakichkolwiek przymuszeń czy nakłaniania z ich strony.
Obecna sytuacja dotycząca planów produkcyjnych jest nieprzewidywalna i może w każdym czasie się zmienić, o czym na bieżąco będzie informowana strona społeczna. Już wkrótce w Zakładzie SBS będą organizowane spotkania z Osobami Zaufania oraz planowane jest spotkanie z Radą Pracowników. Sytuacja zakładu SBS podobna jest jak w IRS. W następnym tygodniu przewidywana jest praca w Zakładzie SBS na 5 dni, ale już w następnych tygodniach planowana jest mniejsza produkcja, co spowoduje podejmowanie takich działań jak wykorzystywanie przez pracowników zaległych urlopów oraz zostanie skierowany apel do pracowników o wykorzystywanie w tym trudnym okresie także bieżących urlopów wypoczynkowych. Zostanie też zlikwidowana praca w nadgodzinach. W zależności od sytuacji przewidywane jest powolne wyłączanie zakładu z pracy w systemie trzyzmianowym.
Pracodawca zwrócił się z gorącym apelem do strony związkowej o pomoc w skierowaniu jako strona społeczna do pracowników jasnego i czytelnego przekazu, by rezygnowali z zakupów rosyjskich i białoruskich produktów (m.in. z zakupu paliw oraz produktów oznaczonych kodami rosyjskimi od 460 do 469 oraz białoruskimi 481), oraz w miarę możliwości pomagali w różny sposób uchodźcom z Ukrainy. NSZZ “Solidarność” przedstawiła Pracodawcy działania, które Komisja Krajowa wraz z Regionami i branżami NSZZ “Solidarność” już podjęła w stosunku do Rosji i jej totalitarnego reżimu oraz uchodźców z Ukrainy.
Na zakończenie spotkania Pracodawca poinformował, że strona związkowa na bieżąco będzie informowana w przypadku jakichkolwiek zmian w zamówieniach ze strony klientów i podejmowania działań mających na celu wprowadzanie zmian w organizacji pracy.