Spotkanie z Dyrekcją IRS

W dniu 28 września 2020 r. odbyło się zaplanowane spotkanie członków Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” z Dyrekcją Zakładu IRS. W spotkaniu uczestniczył także Dyrektor HR w ZF ASP. Podczas spotkania Dyrekcja Zakładu Poduszek Powietrznych przedstawiła stronie związkowej obecną sytuację ekonomiczną, stan zatrudnienia oraz plany produkcyjne na następne miesiące i prognozowane plany na 2021 rok.
Według założeń plany produkcyjne i sprzedaż w 2021 roku prognozowane są na poziomie około 29% mniejszym niż w 2019 roku. W związku z tymi założeniami oraz prowadzonymi transferami linii szycia z hali GST do Rumunii, aby utrzymać stan zatrudnienia i miejsca pracy w zakładzie poduszek. będą musiały zostać podjęte działania restrukturyzacyjne we wszystkich grupach zawodowych pracowników.
Aby utrzymać miejsca pracy dla pracowników z grup Indirect i Salary, Dyrekcja zaproponowała Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” podpisanie porozumienia dotyczącego zmiany świadczenia pracy na 4/5 etatu dla tych pracowników, co jednocześnie wiązałoby się z wynagrodzeniem mniejszym o 20%. Porozumienie zostałoby zawarte na cały 2021 rok z możliwością wcześniejszego powrotu do świadczenia pracy na pełny etat, w zależności od sytuacji ekonomicznej zakładu IRS. Wśród pracowników produkcji jest 149 osób, którym z końcem roku kończą się umowy terminowe oraz ponad 200 pracowników, którzy pozostaną bez pracy w związku z transferem linii szycia poduszek do Rumunii.
Obecne działania w zakładzie poduszek powietrznych związane ze świadczeniem pracy w nadgodzinach spowodowaną są zwiększonymi planami produkcyjnymi, w następnych miesiącach planowane jest zmniejszenie produkcji i sprzedaży. Na niektórych liniach produkcyjnych brak jest nocnej zmiany. Jeśli nic się nie zmieni w prognozowanych planach na 2021 rok, to prawdopodobnie zaplanowaną produkcję pracownicy wykonają w systemie dwuzmianowym. W zakładzie IRS nie ma potrzeby zatrudniania nowych pracowników oraz wprowadzania na niektórych liniach systemu trzyzmianowego – tam, gdzie istnieje możliwość wykonania zakładanych celów produkcyjnych w systemie dwuzmianowym.
Strona związkowa poinformowała Dyrekcję IRS o potrzebie przeprowadzenia spotkań z pracownikami grup Indirect i Salary w celu poinformowana ich o możliwości wprowadzenia proponowanych działań w celu utrzymania miejsc pracy. Jednocześnie członkowie Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ “Solidarność” zwrócili się z apelem o Dyrekcji IRS o ponowne przeanalizowanie zasad naliczania miesięcznej premii produkcyjnej dla pracowników. W ostatnim okresie wypłacane wysokości premii produkcyjnej nie są żadną motywacją dla pracowników. Brak nocnej zmiany, niska wysokość premii produkcyjnej powodują wśród pracowników brak zaangażowania oraz niechęć do osiągania jeszcze lepszych wyników, co także w przyszłości może się przełożyć na zwalnianie się pracowników i brak wykwalifikowanej kadry potrzebnej do wykonania zakładanych celów produkcyjnych. Strona związkowa poinformowała Dyrekcję IRS, że w przypadku dalszego wypłacania miesięcznej premii produkcyjnej na tak niskim poziomie zostanie podjęta inicjatywa zmiany zasad jej naliczenia lub wprowadzenia jej do stawki zasadniczej.
Na spotkaniu omówiono również działania podejmowane w celu zminimalizowania ryzyka zagrożenia zachorowaniem COVID-19. Dyrekcja IRS jeszcze raz zwróciła się z apelem do wszystkich pracowników o zachowywanie podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, które obowiązują na terenie całego zakładu. Odpowiedni odstęp, dezynfekcja rąk i stanowisk pracy, obowiązkowe noszenie maseczek higienicznych lub przyłbic w znacznym stopniu może uchronić zarówno samych pracowników, jak i ich najbliższych przed COVID-19. Obie strony ustaliły, że na bieżąco będą wspólnie się spotykać w celu rozwiązywania problemów dotyczących pracowników zatrudnionych w zakładzie IRS.