Po przejęciu TRW Automotive przez niemiecki ZF Fredrichshafen

Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie informuje wszystkich pracowników zatrudnionych na umowę o pracę w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie, iż zgodnie z art. 26.1 obowiązującej Ustawy o związkach zawodowych dotychczasowy i nowy pracodawca są obowiązani do poinformowania na piśmie zakładową organizację związkową o przewidywanym terminie tego przejścia, jego przyczynach, prawnych, ekonomicznych oraz socjalnych skutkach dla pracowników, a także zamierzonych działaniach dotyczących warunków pracy, płacy i przekwalifikowania. W myśl art. 26.1 pkt. 3 w/w Ustawy, jeżeli dotychczasowy i nowy pracodawca zamierza podjąć działania dotyczące warunków zatrudnienia pracowników jest obowiązany do podjęcia negocjacji z zakładową organizacją związkową w celu zawarcia porozumienia w tym zakresie, w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia przekazania informacji o tych działaniach. Z przedstawionych przepisów Ustawy o związkach zawodowych jasno wynika, że w zakładzie TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie stroną, która będzie negocjować z pracodawcą w/w działania jest Organizacja Zakładowa NSZZ “Solidarność”. Jakie korzyści i w jakim stopniu z tego tytułu będą wynegocjowane i zapisane dla pracowników zatrudnionych w TRW Polska Sp. z o.o. w Częstochowie, zależeć będzie przede wszystkim w silnym Związku Zawodowym, w szczególności w jego liczebności. Informujemy, że Komisja Zakładowa jest w posiadaniu dokumentów m.in. układów zbiorowych oraz porozumień jakie dotychczas obowiązują w koncernie ZF. Dla przykładu podajemy najmniejszą płacę pracowników produkcji jaka obowiązuje w zakładach ZF w Niemczech, wynosi ona 2 120 Euro. Bierne obserwowanie przez pracowników przejęcia zakładów TRW w Częstochowie przez koncern ZF nie przyniesie pracownikom żadnych wymiernych korzyści.